DOMUZ YAGI İHTİVA EDEN ve SAKINCALI KATKI MADDELERİ

SEN:" YA RABBi, YA RABBi " DEYiPTE, ALLAH'IN:

"EVET  EY  KULUM, iSTE  iSTEDiGiN  VERiLiR"

DEDiGi  KiMSELERDEN  OLMAK  iSTEMEZ  MiSiN?

OHALDE  YiYECEGiNi  TEMiZLE  Ki  DUAN  KABUL OLSUN.

iNSANLARA  KENDiNDEN  DAHA  iNSAFLI  OL.

iNSANLARA  GÜZEL  AHLAKLA  DAVRAN.

HZ.MUHAMMED MUSTAFA (S.A.V.)

 

Bu konu hakkında elde ettigim ve edecegim her türlü bilgi ve veriyi sizlerle paylaşmak istemekteyim.

Bildiginiz gibi haram olan bir şeyin yapılması veya yenilmesi nasıl günahsa, Helal olan bir şeyinde Haram diye zikredilmesi de günahtır. O nedenle sizinle birlikte bu konuda detaylı bir araştırma ortaklıgı düşünmekteyim.

Size bir örnek vermek istiyorum. Geçenlerde bir arkadaşım E kodlu ürünlerin haram oldugunu iddia eden bir metin ele geçirmiş, ve üzerinde E kodunu gördügü ürünleri Haram ilan ediyor ve çevresinde hem yanlış bilgilendirme hem de antipati yaratıyor. Sakızlarda E-330 kodunu görmuş ve Haram diyor.

Oysa E-330 kodu Sitrik Asit (Limon Tuzu) 'tır. Sitrik Asit ya Limon'dan ya da Mısır'dan yapılmaktadır. Ve Bitkisel bir üründür. İkaz ederek düzelttik. Ama bu gibi mesenetsiz metinlerin kullanılması biz müslümanların çevremizdeki olumlu intibaını olumsuza çeviriyor.

Gelatine hem Domuz türevinden hem de Sıgır türevinden elde edilmektedir. Gelatine Kemigin içindeki ilikten yapılan bir katkıdır. Fakat Sıgır Gelatini ile Domuz Gelatini ayrı şeylerdir. Türkiye'ye gümrükten Saglık Bakanlıgı ve Tarım Bakanlıgının izni olmadan bu maddelerin girmesi çok zordur. Fakat avrupada ikisi de kullanılmaktadır. İkisinin E kodu farklıdır.

Yahudilerde Domuz ve türevleri yemezler bilirsiniz. Fakat onlar Sıgır Gelatini içeren ürünleri tüketmektedirler. Ve Kosher belgeli olmayan gıdaları tüketmez ve her firmaya da kosher sertifikası vermezler.

 Sadullah AYDIN

Graise animale jelatine (gelatine), rennet (cheese), giycine, lausine, osysrearine, spermaceti, giycerol, pepelin  

E 100

E 142

E 334

E 471

E 491

E 102

E 152

E 335

E 472

E 492

E 103

E 163

E 336

E 473

E 493

E 110

E 210

E 337

E 474

E 494

E 111

E 213

E 420

E 475

E 495

E 120

E 214

E 430

E 476

E 542

E 123

E 226

E 431

E 477

E 550

E 124

E 234

E 432

E 478

E 570

E 125

E 252

E 433

E 480

E 572

E 126

E 270

E 434

E 481

E 601

E 127

E 280

E 435

E 482

E 631

E 128

E 325

E 436

E 483

E 632

E 140

E 326

E 442

E 488

E 633

E 141

E 327

E 470

E 489

E 635

E 904

Aldıgınız ürünlerin üstündeki kod numaralarını bu listeyle karşılaştırın, eger kod numaraları bu listeyle tutuyorsa, bu mamüllerin yenilmesi, alınması satılması ugun degildir.  

 GELATINE PEKTIN , EMULGATOR  LECITHIG, AGAR-AGAR, CARAGEEN YENİLEBİLİR

NOT: Ürünün üstünde eger Mono- und Diglyceride (kod numarası  E 471) yazıyorsa lütfen bu maddenin hayvansal veya bitkisel oldugunu araştırın, ve o zaman kullanın.

Allah c.c. cümlemizden inşallah razı olur.